Katsojakokemuksena Non-Linear voisi olla sukua kuvataidenäyttelyssä käynnille. Tässä teoksessa staattiset kuvat on korvattu liiketapahtumilla, jotka katsoja voi katsoa haluamassaan järjestyksessä. 12 tanssijan voimin olemme luoneet ikään kuin ”luuppeja”, jotka toistuvat tietyin väliajoin, ne syttyvät ja sammuvat.
Teoksesta
Katsojakokemuksena Non-Linear voisi olla sukua kuvataidenäyttelyssä käynnille. Tässä teoksessa staattiset kuvat on korvattu liiketapahtumilla, jotka katsoja voi katsoa haluamassaan järjestyksessä. 12 tanssijan voimin olemme luoneet ikään kuin ”luuppeja”, jotka toistuvat tietyin väliajoin, ne syttyvät ja sammuvat. Kukin koreografinen ”taulu” on tarkka muodossaan, sillä pitää olla raamit erottuakseen muista. Kattilahallin pylväsrivistö jakaa luontevasti esitystilaa ja luo tilaan sakraalia kolmilaivaisuutta, mikä tuo katsojan lähemmäksi teoksen messu-viitekehystä; tulemme katsomaan julistusta, kokoonnumme liikkeen mysteerin äärelle.
Tilallisen idea perustuu viiden näyttämön yhtäaikaiseen olemassaoloon ja ajalliseen päällekkäisyyteen. Teos on toiminnassa noin 90 minuuttia, jona aikana yleisö voi virrata vapaasti sisään ja ulos. Näyttämöjen katsomissuuntaa ei ole määrätty, vaan koreografia on rakennettu niin, että tapahtuma on havaittavissa useasta suunnasta. Eri näyttämöjen katsomisjärjestyksessä en tunne tarvetta ohjailla yleisöä, tietty logiikka kyllä vallitsee eri osasten syttymis- ja sammumisjärjestyksessä; näyttämöiden välille muodostuu ikään kuin näkymätön lanka, ne tarvitsevat toisiaan, syntyy tilallinen kommunikaatio.
Tärkeä osan teoksesta muodostaa katsojan valinta ja sen myötä seuraava katsomiskokemuksen henkilökohtaisuus. Haluankin rohkaista katsojaa ottamaan valinnan omaan käteensä – saattaa tulla tilanne jossa pitää tehdä valinta eri osioiden välillä: ”Seuraanko tätä kehitystä vai siirrynkö toiseen?”. Antakaa intuition johdattaa! teoksessa toistuvien rakenteiden myötä on mahdollista että kesken jäänyt teema tulee vastaan jostain toisesta suunnasta, muuntuneena. Ja sitä paitsi, elämä on valintoja – ei voi saada kaikkea.
Työryhmä
Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Äänisuunnittelu: Antti Nykyri
Valosuunnittelu: Matti Jykylä
Pukusuunnittelu: Monika Hartl
Tanssi: Riina Huhtanen, Tanja Illukka, Andrius Katinas, Maija Kiviluoto, Saku Koistinen, Meeri Lempiäinen (ent. Altmets), Tuomas Mikkola, Valtteri Raekallio, Esete Sutinen, Jukka Tarvainen, Terhi Vaimala, Ulla Väätäinen.
Tuottaja: Tuija Lindholm
Lavastussuunnittelu: Petri Kekoni
Tekninen toteutus: Suneffects Oy
Lavastuksen toteutus: Rakennusliike Utriainen Oy
Ompelijat: Mervi Palo, Siru Juntunen
Graafinen suunnittelu: Jukka Kuisma, Iasy Oy
Valokuvaus: Tanja Ahola, Nanna Saarhelo
Videokuvaus: Thomas Freundlich
Kesto: 100 minuuttia
Ensi-ilta: 14.3.2014 Suvilahden Kattilahalli, Helsinki
Tuotanto: Liikkeen puolesta ry / Petri Kekoni Company
Teosta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kulttuurikeskus, Koneen säätiö, Wihurin säätiö, Suneffects Oy, Vantaan tanssiopisto, Rakennusliike Utriainen Oy.
”Koreografi Petri Kekoni herättää Non-Linear- tanssimessussaan katsojan konkreettisen ja hengellisen tuntoaistin… Kokemus pysyy verkkokalvolla ja kehossa pitkään esityksen jälkeen” ”Eturivin tanssijat tulkitsevat lahjakkaan Kekonin liikekieltä erinomaisesti: Se on vimmaista, kulmikasta, iskuntarkkaa ja loppuunvietyä. Kokemuksena Non-Linear on vaikuttava” ”Huikea tila ja liikkeen voima hiljentävät, täsmällinen ja hiottu liike hengittää. Tanssimessu on kokonaisvaltainen kokemus. Sitä voi pitää jopa puhdistavana” ”Samling kring rörelsens mysterium… Varje scen är en substansfylld helhet som framförs med känsla och kunnande… Konceptet som helhet kändes både fungerande och uppfriskande annorlunda”
– Minna Tawast / Teatteri ja tanssi – lehti
– Jussi Tossavainen / HS
– Annikki Alku / Demari
– Jan-Peter Kaiku / HBL