NOLLAN MERKITYS

Viidelle tanssijalle ja kahdelle muusikolle rakentuva teoksemme Nollan merkitys on vimmainen tieteellistaiteellinen tutkimusmatka nollan ytimeen. Nollan käsitteellä on perustavanlaatuinen merkitys ihmisen kehitykselle, sen päällä lepää kaikki moderni teknologia. Teoksemme yhdistää matemaattisen ajattelun rönsyilevään ja syöksähtelevään liike-energiaan.

Petri Kekoni Companyn taiteeseen on aina kuulunut olemisen syvimpien kysymysten äärellä olo. Tässä teoksessa jatketaan porautumista kohti rakentamamme yhteiskunnan maanvaraisia rakenteita, eräänlaisia henkisiä betonivalettuja sokkeleita. Suunnitelmissa teoksen näyttämökuva näyttäytyykin sokkelinomaisena, kuvastaen kaiken perustaa.

Nollan käsite on perustavanlaatuinen koko eläinkunnalle, se ei kuulu vain ihmiselle. Erään tutkimuksen mukaan myös varis oppi tunnistamaan nollan käsitteen. Nollan käsitteen läpitunkevuus elollisessa maailmassa kertoo meille jotain olennaista ympäröivä maailman koostumuksesta ja ymmärryksestä; aina kun on jotain, pitää olla ensin ei-mitään.

Teos on koreografi Petri Kekonin ja säveltäjä Ville Aslak Raasakan ensimmäinen yhteistyö. Musiikin toteutuksessa teemme yhteistyötä kamariorkesteri Avanti!n kanssa. Paitsi koreografisten sisältöjen kautta, etsimme nollan merkitystä myös äänellisesti ja ajattelemme kokonaisuutta musiikin ja liikkeen synteesinä.

25 vuotisen koreografisen urani ajan olen liikkeen jalostajana kehittänyt erityistä liikkeellistä metodia, josta voi erotella teoksesta toiseen kulkevan liikekaanonin. Tästä joukosta liikkeellisiä eleitä voimme löytää ”nolla” liikkeen, kaiken perustan. Sen ei tarvitse olla selkeä yksi liike, vaan uskoisin sen enemmän olevan kehollinen asenne ja olemus. Lattia on aina tärkeä, nyt varsinkin, se on jakopinta elämän koordinaatistossa. Yläpuolella on plusmerkkiset asiat ja alapuolella miinusmerkkiset, väliin jää nolla. 

  • Petri Kekoni

Nollan musiikillinen merkitys toteutuu ennakkoluulottoman sävellyksen kautta, jossa sellon ja bassohuilun äärimmäisen hiljaiset äänet sekä tanssijoiden liikeäänet luovat mikityksen ja elektroniikan avulla massiivisen, kerroksellisen tilan. Ennen instrumenttien ja askeleen ääntä on jousen, hengityksen ja liikkeen kohina. Nämä aineelliset äänet liikkuvat luonnollisista olotiloistaan digitaaliseen, hyperaktiiviseen aineettomuuteen ja takaisin, alati kasvaen. 

  • Ville Aslak Raasakkka

Teoksen ensi-ilta 27.10.2023 klo 19 Tanssin talon Pannuhallissa. Muut esitykset 28.10. ja 31.10. klo 19. Yleisökeskustelu 28.10. esityksen jälkeen.

TYÖRYHMÄ:

Koreografia, lavastus ja konsepti: Petri Kekoni

Elektroninen ja akustinen musiikki: Ville Aslak Raasakka

Tanssijat: Tanja Illukka, Meeri Lempiäinen, Anna Stenberg, Pekka Louhio, Saku Koistinen

Muusikot: Iida-Vilhelmiina Sinivalo / Sello, Martta Jämsä / huilu , Livia Schweizer / huilu ääninauhalla, Anders Pohjola, Tuukka Tervo / miksaus, / Kamariorkesteri Avanti!

Valosuunnittelija: Anna Rouhu

Pukusuunnittelija: Joanna Weckman

Lavastuksen toteutus: Mikko Orpana

Pukujen toteutus: Joanna Weckman ja Eeva Varmola

Valokuvaus: Pasi Orrensalo

Graafinen suunnittelu: Jukka Kuisma / Iasy Oy

Taltiointi: Thomas Freundlich / Lumikinos Oy

Tuottaja: Merja Pylkkänen

Kesto: 50 min

Tuotanto: Petri Kekoni Company / Liikkeen puolesta kannatusyhdistys ry

Yhteistyössä: Tanssin Talo ja kamariorkesteri Avanti!

Teosta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki ja Suomen kulttuurirahasto

TEOKSESTA KIRJOITETTUA

”Nollan merkitys on erittäin onnistunut, kompakti ja ajateltu vajaan tunnin mittainen esitys. Sen koko kehoa monipuolisesti käyttävä, abstrakti liikekieli on energistä ja samalla erittäin helposti lähestyttävää. Musiikki ja tanssi ovat loistavassa tasapainossa ja tukevat toisiaan.”

Annikki Alku / Demokraatti 30.11.2023