Lähempänä sydäntä

Maan sydän on kuplivaa laavaa: maa elää ja se hengittää

Teoksen sisällöstä ja toteutuksesta

Lähempänä Sydäntä on Pyhäsalmen kaivokseen toteutettu tanssi-installaatio. 11 tanssijan voimin 1400 metrin syvyyteen luotiin 5 gallerianomaista näyttämötilannetta, jossa katsoja voi kokea vapaasti omaan tahtiin eräänlaisella kiertoradalla, joka alkaa vaikuttavalla hissimatkalla alas luolastoon.

Lähempänä Sydäntä teoksessa astutaan konkreettisesti lähemmäksi maan sydäntä, teos saa näin geologisia ja planetaarisia sisältöjä. Tutkimme myös Sydämen käsitettä sekä tunteiden tyyssijana, että fyysisenä elimellisenä elämän moottorina, lihakimpaleena. Maan sydämen ja ihmisen sydämen vertauttaminen muodostaa teoksen keskiön, jonkinlaisen mikrokosmoksen ja makrokosmoksen leikin. Vaikka tiedämme sen hyvin, emme usein tiedosta, että maan sydän on kuplivaa laavaa: maa elää ja se hengittää. Tunkeudumme maaperään kunnioituksella.

Koko teoksen noin puolitoistatuntisen keston ajan kaikki näyttämöt ovat jatkuvassa toiminnassa. Teoksen koreografiassa, sekä valo- ja äänisuunnittelussa on otettu huomioon katsojan sattumanvarainen osuminen kunkin näyttämön kohdalle, kunkin näyttämön koreografinen kierto on n. 20 min. Ohjeena teoksen katsomiseen voisi olla suhtautuminen kuten kuvataidenäyttelyyn, katsoja voi tutustua näyttämölliseen tapahtumaan niin kauan kun se tuntuu kiinnostavalta. Katsoja voi halutessaan kiertää radan useampaan kertaan. Tapahtumat ovat hitaassa muutossuhteessa, toinen katsomiskierros saattaa siten tarjota hieman toisenlaisen näkymän.

Teoksen työryhmä

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Valo- ja äänisuunnittelu: Mikko Hynninen
Pukusuunnittelu: Monika Hartl
Lavastus- ja tilasuunnittelu: Petri Kekoni, Mikko Hynninen
Tanssijat: Janne Aspvik, Soili Huhtakallio, Petri Kekoni, Jaana Kovanen, Meeri Lempiäinen (ent. Altmets), Tuomas Mikkola, Viivi Niiniketo, Sofia Simola, Satu Rinnetmäki, Elisa Tuovila, Ulla Väätäinen.
Tuottaja: Akseli Kaukoranta
Tekninen toteutus: Suneffects Oy
Ompeilija: Miia Säde
Lavasterakennus: St. Elmus ry.
Tuotanto: Petri Kekoni Company, Täydenkuun tanssit, Inmet Oy