
Hämärän hohteessa primitiivinen henki sekoittuu liikkeen ja tilan arkkitehtoonisuuteen.
Hämärän Hohde 2021
Kekonin, säveltäjä Jovanka Trbojevićin (1963-2017) ja Avantin yhteistyönä ehti syntyä kolme kiitettyä teosta: Hämärän Hohde (2005), Vierasperäisiä Muunnelmia (2009) ja Pysähdys – Taiteen pimeä aine (2016).
Teokset edustavat suomalaisessa nykytanssigenressä jo osin unohtunutta lajia; elävän partituurimusiikin ja tanssitaiteen liittoa. Toki voidaan ajatella, että äänitaiteen ja tanssitaiteen suhde ei ole mihinkään kadonnut, mutta näissä teoksissa on jotain mitä ei ole nähty pitkään aikaan; liikkeen ja musiikin kokonaismuodon monumentaalisuus, teokset voidaan nähdä tanssitaiteen pienoisjärkäleinä.
Maailman tilanne on huolestuttava ja ilmastonmuutoksesta puhutaan lähes joka päivä. Hämärän Hohteen tekstiä kutsuttiin kirjoittamaan islantilainen runoilija Sjòn. Hän puhui teoksessa jäätiköiden sulamisesta ja tulivuorenpurkauksista. Tämä selkeä profetia on yksi syy nostaa juuri tämä teos esiin tässä ajassa. Hämärän Hohteessa on tummanpuhuva apokalyptinen vire, siinä ollaan lopun aikojen äärellä, mutta musiikin ja liikkeen myötä teokseen liitettiin myös toivorikas kuulaus ja toivo.
Petri Kekoni Companyn toimintaan kuuluu unholaan painuneiden helmien kaivaminen aina silloin tällöin. Aina kunkin esiin nostettavan teoksen teemoissa on jotain, mikä kutsuu niitä esitettäväksi tässä ajassa – välillä tulee selkeä tunne, että aika on tullut tiettyä teosta vastaan.
TEKIJÖIDEN SANOIN
”Kaikki lähti kivestä ja sen hohteesta, visiosta hämärässä tapahtuvasta liikkeestä: Patsasmaisista hahmoista ja sinkoilevasta liikkeestä. Lävistyksistä. Purkauksista. Liikkeen massa pysähtyy yksinäisiin hetkiin.
Tunnen loputonta kiinnostusta jyhkeiden primitiivisten tömähdysten ja selkeämuotoisten estetisoitujen liikekaarien väliseen vuoropuheluun. Teos nostaa esiin liikekomposition merkityksen, minulle se merkitsi paluuta koreografisen käsityötaidon pariin. Hämärän hohteessa primitiivinen henki sekoittuu liikkeen ja tilan arkkitehtonisuuteen.”
-Kekoni
”Teoksen musiikki perustuu teokseeni Oro (1994). Oron innoituksena on ollut Balkanin kansantanssit, jotka ovat saaneet sävellyksessä modernin muodon. Sain idean yhdistellä Oron eri elementtejä kuten palapelissä.
Elementit ( 6 ympyrää) etsivät paikkaansa ajassa ja tilassa kunnes viimein kohtaavat. Alkuperäinen Oro tulee lopussa kokonaisena ja täydentää kuvan. Toisen ulottuvuuden musiikkiin tuo Sjónin teksti, joka on kirjoitettu teosta varten. Sjónin puhe on äänitetty nauhalle ohjeitteni mukaan, vaihtelevat tempot ja tunnetilat tekevät tekstistä musiikin orgaanisen tilan.”
– Jovanka Trbojević
”Now some say it is the frozen heart of Loki, some say it is a navel, some call it pain , some call it mother…”
– Sjón
TYÖRYHMÄ
Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Tanssijat: Maija Kiviluoto, Tanja Illukka, Terhi Vaimala, Anna Stenberg, Marika Peura, Petri Kekoni
Sävellys: Jovanka Trbojević
Kamariorkesteri Avantin jousikvartetti: Kari Olamaa, viulu, Teija Kivinen, viulu, Tuula Riisalo, alttoviulu, Sami Mäkelä, sello
Valosuunnittelu: Anna Rouhu
Pukusuunnittelu: Monika Hartl
Teksti ja esitys ääninauhalla: Sjón
Lavastussuunnittelu: Petri Kekoni
Tekninen toteutus: Heikki Rosti / Verstas Helsinki
Tuotanto: Anne Peippo / Petri Kekoni Company
Ensi-ilta: 16.9.2005. Stoa, Helsinki
”Häkellyttävän hieno kokemus… Tanssi kulkee raa’an primitiivisyyden ja älyllisyyden risteyskohdassa… Petri Kekoni on koreografeistamme yksi omaperäisemmistä, hän on onnistunut jalostamaan liikettään aivan omaan suuntaansa.”
– Jussi Tossavainen, HS
”Petri Kekoni har visat sig vara ett viktigt namn inom den finländska nutidsdansen”
– Tove Djupsjöbacka, HBL
”Luonto on esityksen kautta näyttänyt sekä voimansa että kauneutensa, eikä siihen ole mitään lisäämistä.”
– Annikki Alku, Demari
”Hämärän hohde rakentaa kokonaisvaltaisesti kiehtovan maailman, joka säilyttää mysteerisen sävynsä alusta loppuun.”
– Kaisa Kurikka, Turun Sanomat