Hämärän Hohde 2021

Companyn ja Kamariorkesteri Avanti!n hedelmällinen yhteistyö saa jatkoa Hämärän Hohteen uusintaversiossa syksyllä Helsingissä Cirkon Maneesilla 5. – 13.11.2021.
 
Companyn toimintaan kuuluu unholaan painuneiden helmien kaivaminen aina silloin tällöin. Aina kunkin esiin nostettavan teoksen teemoissa on jotain, mikä kutsuu niitä esitettäväksi tässä ajassa – välillä tulee selkeä tunne, että aika on tullut tiettyä teosta vastaan.

Koreografi Petri Kekonin, säveltäjä Jovanka Trbojevićin (1963-2017) ja Avantin yhteistyönä ehti syntyä kolme kiitettyä teosta: Hämärän Hohde (2005), Vierasperäisiä Muunnelmia (2009) ja Pysähdys – Taiteen pimeä aine (2016).

Teokset edustavat suomalaisessa nykytanssigenressä jo osin unohtunutta lajia; elävän partituurimusiikin ja tanssitaiteen liittoa. Toki voidaan ajatella, että äänitaiteen ja tanssitaiteen suhde ei ole mihinkään kadonnut, mutta näissä teoksissa on jotain mitä ei ole nähty pitkään aikaan; liikkeen ja musiikin kokonaismuodon monumentaalisuus, teokset voidaan nähdä tanssitaiteen pienoisjärkäleinä.

Maailman tilanne on huolestuttava ja ilmastonmuutoksesta puhutaan lähes joka päivä. Hämärän Hohteen tekstiä kutsuttiin kirjoittamaan islantilainen runoilija Sjòn. Hän puhui teoksessa jäätiköiden sulamisesta ja tulivuorenpurkauksista. Tämä selkeä profetia on yksi syy nostaa juuri tämä teos esiin tässä ajassa. Hämärän Hohteessa on tummanpuhuva apokalyptinen vire, siinä ollaan lopun aikojen äärellä, mutta musiikin ja liikkeen myötä teokseen liitettiin myös toivorikas kuulaus ja toivo.
 
Työryhmä
Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Tanssijat: Maija Kiviluoto, Tanja Illukka, Terhi Vaimala, Anna Stenberg, Marika Peura, Petri Kekoni
Sävellys: Jovanka Trbojević
Kamariorkesteri Avantin jousikvartetti: Kari Olamaa, viulu, Teija Kivinen, viulu, Tuula Riisalo, alttoviulu, Sami Mäkelä, sello
Valosuunnittelu: Anna Rouhu
Pukusuunnittelu: Monika Hartl
Teksti ja esitys ääninauhalla: Sjón
Kuvat: Pasi Orrensalo
Lavastussuunnittelu: Petri Kekoni
Tekninen toteutus: Heikki Rosti / Verstas Helsinki
Tuotanto: Anne Peippo / Petri Kekoni Company
Kesto 45 min
Hämärän Hohde 2021 sai ensi-iltansa Täydenkuun tanssit -festivaalilla 20.7.2021
Ensi-ilta: 16.9.2005. Stoa, Helsinki
 
Esitykset Cirkossa 5.11. | 6.11. | 10.11. | 11.11. | 13.11. 2021
Esitysaika klo 19.00

 
Cirko – Uuden sirkuksen keskus/ Maneesi-sali 
Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki
 
Liput: 
Cirko 15/27 € | Lippu.fi