AJAN LASKUN ESITYKSIÄ 4.2. ASTI

Kekoni Companyn ja Tanssiteatteri MD:n yhteistuotanto Ajan lasku kantaesitettiin Tampereella Hällä-näyttämöllä 26.11.2022 ja menestyksekäs esitysperiodi jatkuu 4.2.2023 asti. Teos jatkoi Petri Kekoni Companyn vuoden 2022 ajan rakenteita pohtivaa tematiikkaa muodostaen Ei Aikaa -teokselle ikään kuin vastapoolin. Ryhmästä mukana teosta luomassa oli myös äänitaiteilija Antti Nykyri.

SISÄLLÖSTÄ

Ajan laskemisella tanssitaiteessa on pitkät perinteet. Kaikki muistavat balettitunneilla tehtävät kahdeksalla jaolliset liikesarjat. Koreograna minua on suunnattomasti kiinnostanut läpi uran, miten liikkeeni taipuu näihin muotteihin. Jako, se että jaetaan tapahtumia keskenänsä tasamittaisiin sarjoihin, on tietyssä mielessä taiteen vastainen, voihan olla, että historiassa tanssin alisteisuus musiikille synnytti tavan nuotittaa liikettä.

Välillä tuntuu, että tarvomme määräaikojen suossa. Deadline, se on todella kuollut linja. Teoksemme pohtii, onko määräajoille vaihtoehtoa, muodostamme näyttämölle omalakisen yhteiskunnan pienoiskoossa, jossa kunkin jäsenen sisäinen kehollinen kello ohjaa toimintaa – välillä pysähtyen kauniisiin liikkeellisiin kuviin ja välillä aiheuttaen konflikteja.

Teoksen äänimaisema pohjautuu kehon liikkeen synnyttämiin äänellisiin kestoihin ja niiden välisiin sinfonioihin, musiikin pulssillinen rakenne tulee olemaan jotain muuta kuin olemme tottuneet näkemään ja kuulemaan, teoksen äänen ja liikkeen välinen kommunikaatio on tärkeä elementti teoksessa. Päädymmekö Ligetimäiseen monikerroksiseen äänimassaan missä aika matelee, vai olemmeko yksinkertaisia ja vähäeleisiä täyttämällä näyttämön pienillä äänillä hiljaisuudessa? Äänen keskeinen elementti tulee kuitenkin olemaan fyysisyys.

-Petri Kekoni

TYÖRYHMÄ

Koreografia Petri Kekoni
Äänisuunnittelu Antti Nykyri

Valosuunnittelu Elina Nopanen
Lavastussuunnittelu Petri Kekoni ja Elina Nopanen
Pukusuunnittelu Ella Kauppinen
Tanssijat Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen (vier.), Minttu Pietilä (vier.), Mari Rosendahl ja Samuli Roininen
Ennakkokuva Pasi Orrensalo

Yhteistyössä: Petri Kekoni Company