Kalasataman ympäristötaideprojekti

Petri Kekoni Companyn tilasidonnainen soolotanssiteos Sörnäistenniemen Möhkäle toteutettiin elokuussa 2019 Kalasatamassa osana Helsingin kaupungin ympäristötaidehanketta. Sörnäistenniemen Möhkäle on ulkotilaversio ensi-iltansa lokakuussa 2018 saaneesta sooloteoksesta Möhkäle – Erratic block, teosta esitettiin neljänä iltana Sörnäistenniemen merialueella, Capellanaukion edustalla.

Tanssiteoksen keskeinen ajatus, ihmisen ja luonnon elementtien yhteiselo, tuli merellisessä ympäristössä vahvasti esiin. Meren läheisyys tekee Kalasataman alueesta erikoisen ja ainutlaatuisen. Sen sijaan, että olisimme katsoneet alueen sisäpihoille suljettuihin tiloihin, suuntasimme teoksen myötä katseemme ulospäin Kulosaarta ja Mustikkamaata päin. Alun perin Möhkäle-teos syntyi ihmisen ja luonnon elementtien kommunikaatiosta, näin voidaan ajatella että teos palasi kotiinsa Sörnäistenniemellä. Paitsi satamarannasta, teoksen pystyi kokemaan myös läheisten asuntojen ikkunoista, tai vaikka Isoisänsillalta. Pyrkimyksenä oli ympäristön haltuunotto kokonaisvaltaisesti.

Teosta esitettiin 8 m x 8 m kokoisella ponttonilautalla noin 50 metriä Sörnäistenniemen laiturista merelle päin, Möhkäle-hahmo rantautui myös rantakiville ja häipyi lopuksi Kalasataman rakennusten lomaan. Elokuisessa pimenevässä illassa tapahtumat näkyivät lauttaan kiinnitetyn kaksi metriä halkaisijaltaan olevan valopallon ansiosta. Luonnollisesti teoksen merellinen esityskonsepti muutti teoksen sisätilaversion alkuperäistä sisältöä ja toteutusta, teoksessa alunperinkin vaikuttanut tilalähtöinen performanssinomaisuus sai nyt uudenlaisen toteutuksen.

Työryhmä

Koreografia, tanssi ja konsepti: Petri Kekoni
Valo- ja äänisuunnittelu: Mikko Hynninen
Pukusuunnittelu: Joanna Weckman
Puvustuksen toteutus: Joanna Weckman + Anni Konttinen, Suvi Turkki / Sankariliiga
Tuottaja: Anne Peippo
Valokuvaus: Pasi Orrensalo
Lauttarakennus: A-laiturit Oy
Valotekniikka: Sunefects Oy
Kesto: 45 min
Tuotanto: Petri Kekoni Company / Liikkeen puolesta ry.
Ensi-ilta: 29.8.2019 klo 21, muut esitykset 30.8. – 1.9.2019.
Teosta ovat tukeneet: Helsingin kaupungin kulttuurikeskus, Taiteen edistämiskeskus