Pysähdys – Taiteen pimeä aine

Milloin liike loppuu ja seuraava alkaa? Näiden tapahtumien väliin jäävä tila – odotustila – on se, jota metsästämme. Väitetään, että avaruutta pitää kasassa niin kutsuttu pimeä aine, jonka koostumusta emme tunne. Voivatko eriasteiset fyysiset ja henkiset pysähdykset olla taiteen koossa pitävä voima – sen ”pimeä aine”?

Yhteistyössä Kekoni Company ja Avanti!

Petri Kekonin uusin teos Pysähdys – taiteen pimeä aine valottaa taiteilijuuden salattua pimeää puolta.Teoksessa sai kantaesityksensä myös Jovanka Trbojevicin sävellys, jonka tulkitsi Avantin puhallinkvintetto.

Tanssijoiden Tanja Illukan, Saku Koistisen, Meeri Lempiäisen (ent. Altmets), Pekka Louhion sekä Eero Vesterisen ja koreografi Petri Kekonin välinen yhteistyö ilmaisee voimallisesti Kekonin abstraktia ja muotorikasta liikkeenkuljetusta.

“Mitä tapahtuu, kun mikään ei liiku, ajatuksia ei synny, taitelija on pysähtynyt? Ulospäin tätä tilaa ei voi näyttää – taiteilijan on oltava aina energinen, uutta luova ja innostava tyyppi. Kuitenkin taide vaatii pysähdyksiä kehittyäkseen, aivan kuten dynaaminen liike vaatii pysähdyksiä jatkuvuuden lomaan.

Milloin liike loppuu ja milloin seuraava alkaa? Näiden tapahtumien väliin jäävä tila – odotustila – on se, jota metsästämme. Pysähdys pyrkii kääntämään pysähdyksen, tämän taiteen ”pimeän aineen”, valoon.”

– Petri Kekoni

Työryhmä

Koreografia, konsepti ja lavastus: Petri Kekoni
Sävellys: Jovanka Trbojevic
Pukusuunnittelu: Joanna Weckman
Valosuunnittelu: Anssi Mäkinen
Tanssi: Tanja Illukka, Meeri Lempiäinen (ent. Altmets) Pekka Louhio, Saku Koistinen, sekä Eero Vesterinen
Muusikot: Avanti! Helmi Malmgren, Angel Molinos, Harri Joy, Erkki Suomalainen, Alexis Routley
Valokuvaus: Pasi Orrensalo
Graafinen suunnittelu: Jukka Kuisma / Iasy Oy
Tuotanto: Liikkeen puolesta ry / Petri Kekoni Company
Tuottaja: Maria Junno
Ensi-ilta: 13.5.2016
Muut esitykset: 14.5., 17.5., 19.5., 20.5. ja 21.5.2016
Esityspaikka: Studionäyttämö, Mediakeskus Lume, Helsinki
Teosta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kulttuurikeskus, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Leevi Madetojan säätiö sekä MES.