Tanssitaide hetken taidetta?

Joo-o kyllähän se niin on, jos ymmärrämme hetken jatkuvuuden. Kun nyt tässä tanssijat ja muusikot kohtaavat 15 vuoden jälkeen Hämärän Hohde 2021 -teoksen harjoituksissa, tulee mieleen että tanssi on monien hetkien taidetta – ikiaikaista.

Maija Kiviluoto, Tanja Illukka ja Terhi Vaimala olivat mukana alkuperäisessä kokoonpanossa (Hämärän Hohde 2015) ja tuovat mukanaan teoksen syvät syntyhetkien fiilikset – Anna Stenbergin ja Marika Peuran läsnäolo tuo taas teokseen raikkaan nykyhetken tuulahduksen. Kyllähän nämä liikeparret kestää aikaa!

Ja sitten musiikki: Surullista että Jovanka ei ole keskuudessamme todistamassa tätä uudestaan tulemista. Onneksi musiikin pystyy kirjoittamaan ylös niinkin tarkasti. Hienoa, että saimme vanhasta jousikvartetin kokoonpanosta mukaan Sami Mäkelän ja Tuula Riisalon, uusina jäseninä mukana on Kari Olamaa ja Teija Kivinen. Saimme mahdollisuuden myös pukea teoksen uusiin kuoseihin Monika Hartlin pukusuunnittelun myötä!

Nostamme vanhaa matskua esiin koska niin kuuluu tehdä. Teoksiin käytetty energia tulee näin uusiona silmiemme eteen. Täähän ei mee niin, että otetaan vaan jotain plakkarista – kyllä nää liikkeen sisäiset ja ulkoiset tilat pitää uudestaan huolella kaivaa esiin. Tuntuu oudolta edes perustella uusinnan merkitystä, eihän kukaan kyseenalaista 100 vuotta vanhaa kirjallista tuotosta.

Tulkaa katsomaan miltä Hämärän Hohde 2021 -teos nyt näyttää! Ensi-ilta Pyhäjärven täydenkuun tansseilla Inmet-areenalla 20.7. klo 20. Jos tämä jää väliin niin Helsingin esitykset pidetään Cirkossa 5.11. – 13.11.2021.

– Petri